Betrokken partijen

De aangesloten partijen hebben de handen in een geslagen om met elkaar de nieuwe voedselketen op te bouwen.

Utrecht Natuurlijk

Stichting Utrecht Natuurlijk brengt de natuur dichtbij en maakt Utrecht groener, gezonder en duurzamer voor alle Utrechters. Wij organiseren activiteiten, cursussen en evenementen. Bedrijven en Utrechters met een duurzaam initiatief kunnen bij ons terecht voor projecten, advies en begeleiding. Utrechtse leerlingen bieden wij een uniek onderwijsprogramma boordevol natuurervaringen. Bezoek onze steedes met kinderboerderij en speeltuin of onze stadstuinen! Onze 9 locaties liggen verspreid over de stad.

Local2Local

Local2Local is een boerencollectief uit de Kromme Rijnstreek, Utrechtse Heuvelrug, Betuwe en het Eiland van Schalkwijk dat de handen ineen heeft geslagen om eerlijk en gezond lokaal voedsel in de regio bereikbaar te maken. Zij zijn trots op hun heerlijke, gezonde en eerlijke producten en zij willen een belangrijke speler worden in de Utrechtse regionale voedselmarkt.

Local2Local onderscheidt zich van andere initiatieven door een afgestemd, betaalbaar assortiment van verse en lokaal geproduceerde producten dat aansluit bij de levensstijl van burgers. Producten die het hele jaar beschikbaar zijn, gedragen door sociaal ondernemersschap.

De kracht van de coöperatie ontstaat uit haar waarden, overtuiging, relatie met de omgeving en persoonlijkheid. De huidige voedselcultuur is eindig en Local2Local herdefinieert de keten vanuit een oorspronkelijk perspectief. Local2Local herstelt de traditionele verbinding tussen burger, boer en de landelijke omgeving.

Voedseltuin Overvecht

Voedseltuin Overvecht is een idee van een aantal enthousiaste mensen die wonen en/of werken in de wijk. In 2014 hebben we een aantal inspiratiesessies georganiseerd voor lokale partners om mee te denken over het concept van een lokale, duurzame voedselketen in de wijk. Uit deze sessies is een kerngroep ontstaan, die het initiatief verder heeft uitgewerkt.

Wat beweegt ons?
Wij geloven in een wijk waarin het fijn is om elkaar te ontmoeten, te werken en te delen in wat de natuur ons geeft. Met respect voor elkaar en met plezier in het samen oogsten.
Onze droom is lokaal verbouwd en (h)eerlijk voedsel uit de eigen wijk, betaalbaar en bereikbaar voor iedereen.
Vanuit Voedseltuin Overvecht bouwen wij aan een lokaal duurzaam merk: ProefLOKAALOvervecht.

De groenten die in de tuin worden verbouwd verkopen we aan restaurants en kookgroepen in de wijk en in onze eigen buurtlandwinkel. Van kweken tot eten: zo van het land op je bord, in je eigen buurt.
Want wij geloven dat het kan en we maken het waar: gezonde biologische groenten voor een eerlijke prijs, lokaal geproduceerd en met liefde bereid. Dus: Proef LOKAAL Overvecht.

Wie zijn wij?
Voedseltuin Overvecht werkt als een collectief van buurtbewoners, ondernemers, vrijwilligers en maatschappelijke organisaties.
De initiatiefnemers van het eerste uur Marianne Houkamp en Ans Klein Geltink zijn de trekkers, de projectleiders. Op de tuin werkt Mariken Heitman, coördinator en biologisch tuinder.
We werken nauw samen met Reinaerde en OKE Nu Overvecht en met veel partijen in de wijk, die ons initiatief steunen.

Wijk&co

Wijk&co is een jonge en eigenzinnige organisatie die sinds 2013 het sociaal makelaarschap in de gemeente Utrecht uitvoert voor de wijken Overvecht en Noordoost. Wijk&co stelt de bedoeling centraal en werkt vanuit het willen en kunnen van mensen.

Wij werken samen met bewoners aan zelf- en samenredzaamheid. Of het nu gaat om initiatieven gericht op het wonen en leven in de wijk, activiteiten voor kinderen of het gastheerschap in de buurthuizen. Wij maken geen onderscheid. 

Missie
Wijk&co inspireert en ondersteunt mensen in Overvecht en Utrecht Noordoost om, vanuit eigen willen en kunnen, hun talenten te ontwikkelen, zich te verbinden en samen te werken. Dat begint met oprechte aandacht voor elkaar.

Reinaerde

Reinaerde wil bijdragen aan de kwaliteit van bestaan van mensen met een beperking. Wij moedigen cliënten aan hun mogelijkheden te ontdekken en zichzelf te ontwikkelen. Daarmee zetten wij stappen op weg naar een samenleving met gelijke kansen op een goed leven voor zowel mensen met een kleinere als ook met een grotere beperking. Cliënten onderzoeken hoe zij hun kwaliteiten in hun eigen omgeving kunnen inzetten. Wij ondersteunen de cliënten zo dat cliënten hun eigen doelen kunnen verbinden met doelen die van waarde zijn voor de lokale samenleving. Hierdoor ontstaat wederkerigheid in de relatie tussen de cliënt en zijn sociale omgeving.

Missie
Het beste uit jezelf halen en je rol in de samenleving versterken.
Dat is onze missie de komende jaren voor mensen met een beperking.

Bijenhouders Vereniging Utrecht

De Bijenhouders Vereniging Utrecht e.o. (B.V.U.) is een vereniging van Bijenhouders uit de stad Utrecht en omstreken. De vereniging is aangesloten bij de landelijke vereniging - de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (N.B.V.) - te Wageningen. 

De B.V.U. is een actieve en grote vereniging en er worden tal van activiteiten georganiseerd voor en door de leden. Denk hierbij aan: thema-avonden, lezingen, excursies, acte de presence geven op een jaarlijkse honingmarkt, op tuindagen, fruitdagen en open dagen. Maar ook aan een jaarlijks uitje, van tijd tot tijd een borrel/koffiemiddag en een jaarlijkse BBQ. 

Door de omvang van de Vereniging zijn beginnende imkers verzekerd van kennis dicht-bij-huis en kunnen zij geholpen worden bij het vinden van een goede standplaats voor hun volken. 

Al een aantal jaren organiseren wij een basiscursus voor beginnende imkers. Deze wordt door gediplomeerde leraren bijenteelt (uit eigen geledingen) verzorgd. In de oneven jaren organiseren we tevens een vervolgcursus voor de meer ervaren imkers. 

Tevens werkt een 6-tal imkers mee in het natuur- en milieu-educatie project van Utrecht Natuurlijk, waarbij zij de bijenlessen verzorgen voor leerlingen van basisscholen van groep 7 en 8. Wij mogen daarom voor veel activiteiten gebruik maken van een van de locaties van Utrecht Natuurlijk.

© 2023 voedselindebuurt.nl | Een initiatief van Amped Concepts, Local2Local en Utrechtnatuurlijk | Naar boven